Hur man hittar de bästa jobben inom IT - Step by step

Work_in_IT

Letar du efter ett nytt jobb inom IT-branschen eller är du intresserad av att byta bransch? Även i osäkra tider skapas nya jobb inom IT-branschen, och det finns lediga tjänster för både dig som är relativt oerfaren eller senior inom ditt område. Ändå vet vi att det inte alltid är enkelt att hitta ett nytt jobb, och med denna text vill vi hjälpa dig på vägen! Oavsett om du är kodare, teknisk supportexpert eller projektledare, dessa tips kan hjälpa dig att göra din jobbsökning enklare och förhoppningsvis hittar du ett jobb du gillar i IT-branschen.

1. Fundera på vad du vill göra

Först och främst är det värt att stanna upp och fundera på vilken typ av arbete du är intresserad av. Om du för närvarande är anställd, fundera på om ditt nuvarande jobb ger dig tillräckligt med utvecklingsmöjligheter, eller om det är dags att undersöka vilka andra alternativ som finns på arbetsmarknaden. Fundera också på vad du är bra på och vad du vill utveckla. Detta ger dig nytt perspektiv på att planera din egen karriär och låter dig upptäcka nya sidor hos dig själv. Med en bättre förståelse för vad du verkligen letar efter kommer du att vara ett steg närmare att hitta ditt drömjobb.

2. Utforska de olika möjligheterna online

IT-branschen är för närvarande i stort behov av både experter och entusiastiska nybörjare. Det finns gott om lediga tjänster och det finns både heltidsjobb, deltidsjobb och tidsbegränsade projekt tillgängliga. Med dagens tjänster och tekniker har helt nya roller dykt upp inom området. Tack vare den digitala transformationen som skakar om flertalet branscher kan du hitta roller som intresserar dig på företag som ännu är okända som aktörer i IT-branschen.

Här är några webbplatser där du enkelt kan bläddra bland lediga IT-jobb i Sverige: 

 

3. Hitta dolda jobb

Visste du att bara 25% får jobb genom att söka lediga tjänster? Om du inte hittar tjänster som intresserar dig bland lediga jobb kan du kontakta företag med en öppen ansökan alternativt genom ett kort meddelande på LinkedIn. Ett tips är att skicka in en intresseanmälan via barona.se. Om du redan har ett visst företag i åtanke, bör du titta direkt på företagets webbplats eller sociala medier. Titta särskilt på meddelanden från nya kunder och andra nyheter. De kan berätta om företagets dolda behov och ge dig förslag på hur du kan sälja in din kompetens till just detta företag.

 

4. Använd sociala medier när du letar efter ett jobb

Sociala medier är en bra plattform för jobbsökning. Där hittar du platsannonser och kan enkelt be om hjälp från ditt eget nätverk. Även om det fortfarande kan verka djärvt att be om hjälp på sociala medier, är det värt att ge det en chans. Men om du inte är redo att involvera ditt eget nätverk i jobbsökandet är LinkedIn ett bra ställe att visa upp sina färdigheter och nätverka med andra experter inom området.

En bra profil på LinkedIn hjälper dig att sticka ut och i processen att få intressanta jobberbjudanden från olika företag. Ta en liten stund och kolla in sidan IT Technician jobs Sweden, där hittar du lediga jobb och kan knyta nya viktiga kontakter för framtiden! Barona IT Tekniker/It Technician Jobs Sweden | Groups | LinkedIn

 

5. Lär känna arbetsplatsen i förväg

Har du hittat ett intressant företag men är fortfarande tveksam? Var inte rädd för att kontakta de personer som arbetar på företaget. De kan ge dig mer information om kulturen och atmosfären på arbetsplatsen, redan innan du påbörjar ansökningsprocessen.

Om du fortfarande drar dig för att kontakta företaget kan du i stället kolla in offentliga medarbetarhistorier. De ger dig ofta en bra bild av företagets vardag och arbetsuppgifter som komplement till själva jobbannonsen.

Kom ihåg att vi på Barona finns här att hjälpa dig och det kostar dig ingenting att kontakt med oss!

 

6. Var tydlig med dina färdigheter och erfarenheter

När du hittar ett lämpligt jobb och företag är det dags att uppdatera ditt CV och förbereda en ansökan. När du uppdaterar ditt CV, försök att få fram dina färdigheter på ett konkret sätt, berätta vad du har gjort och vilken typ av resultat du har uppnått.

Om din arbetshistoria är lång, var inte rädd för att göra ett längre CV. I IT-branschen hjälper ett längre CV den som ansvarar för rekryteringen att få en bättre uppfattning om din bakgrund. Det är en bra idé att lägga till en möjlig Github-profil och länkar till dina fritidsprojekt vid sidan av dina meriter.

 

7. Stressa inte över intervjun

Det är bra att förbereda sig för intervjun, men stressa inte upp dig i onödan. Kom ihåg att mötet inte är tänkt att vara ett förhör, utan ett samtal. Rekrytering är en matchningsprocess, du och din nya arbetsgivare skapar i mötet rätt förutsättningar för att välja varandra!

Den rekryterande chefen eller rekryteraren som deltar i mötet med dig vill oftast veta:

  • Vem är du?
  • Vad gjorde dig intresserad av tjänsten?
  • I vilken utsträckning motsvarar din erfarenhet den lediga tjänsten?
  • Vad har du för förväntningar på arbetsgivare, organisation och ledarskap?
  • Vad motiveras du av?
  • Hur vill du utvecklas?

 

8. Be om hjälp vid behov

Känner du att du inte kan hitta ett jobb som matchar din passion, eller vill du ha hjälp i ditt jobbsökande? Om du inte hittar den hjälp du behöver i ditt eget nätverk kan du alltid kontakta våra IT-rekryteringskonsulter på Barona.

Vi hjälper dig gärna i ditt sökande och vi har god förståelse för IT-branschens olika behov, samt nära relationer med företag inom området. Kom ihåg att rekryteringskonsulter finns för att stödja dig och det kostar ingenting att arbeta med en sådan.

Kontakta oss!

Emma F (1)

4-Nov-01-2022-11-24-22-4142-AM

2-Nov-01-2022-11-24-23-7461-AM

Emma Fitzsimons
Tech Recruiter

+46 76 112 64 60 
emma.fitzsimons@barona.se

Agnes Hildén
Tech Recruiter

+46 72 078 02 30
agnes.hilden@barona.se          

Terese Hammargren 
Tech Recruiter

+46 72 511 20 01          terese.hammargren@barona.se

 

3-Oct-31-2022-12-51-31-8065-PM 1-2  

Contact us!

Andreas Wiesel
Head Of Sales

+46 70 787 98 02
andreas.wiesel@barona.se
Linnea Lundström
Service manager

+46 73 822 38 26
linnea.lundstrom@barona.se
 

 

Topics: ITRekryteringFör företagledigajobbbemanning

Nya Inlägg

Topics