Juni månad i Sverige

Summer_barona_rest.jpg 

Det är fascinerande hur vi överträffar varandra i att rusa ända in i kaklet, år efter år, och inte lär vi oss av våra misstag heller. Utöver det vanliga tempot på arbetet kombinerat med barnens logistik och egna aktiviteter har vi nu skolavslutningar, sommarfester, tennisläger, konserter, kundaktiviteter, semesterplanering och trädgårdsfix.

Paradoxen i att vi nästan skyndar ihjäl oss för att hinna göra klart inför semestern, så pass att vi nästan inte hinner gå ner i varv förrän semestern är slut. Mitt standardsvar på frågan ”hur är det på jobbet” är – full fart, som vanligt, och har nog varit så de senaste 10 åren. Viktigt för mig är att skapa en realistisk bild av hur det faktiskt ser ut, och hur det kommer att se ut framåt, inte bygga falska förhoppningar som skapar besvikelse och föder ohälsa. Min syn är att mitt arbete inte kommer att ”lugna ner sig”. Jag har valt det här, och då måste jag ibland välja att stänga av. Säga nej, inte vara med, kapa mina måsten. Prioritera mig själv, mina barn eller träningen.

Det blir inte bättre sedan, så du behöver börja nu. Kan du inte byta riktning nu går det inte heller sen. Så varför semester då, varför återhämtning? Stressforskningsinstitutet finns på Stockholms Universitet och de har skrivit mycket intressant om återhämtning. ”Perioder med hög stress måste följas av återhämtning. Det som drivits upp (fysiologisk aktivering) måste tillbaka ned till ursprungsnivån för att systemet skall hålla på sikt. Om man inte får tillräcklig återhämtning så löper man risk att drabbas av ständigt ihållande trötthet, vilket på sikt kan leda till utmattning.”

Återhämtning handlar alltså om nedvarvning. Vi som människor behöver stänga av den biologiska energimobilisering som karakteriserar stress och belastning. Behovet av återhämtning bestäms till stor del av den belastning som man är utsatt för. Det handlar om både arbetsrelaterad stress och stress i privatlivet. Om belastningen är låg och du är frisk räcker förmodligen de 16 timmar som du i allmänhet är ledig innan du börjar nästa arbetspass. Är belastningen högre kan denna tidsperiod vara något för kort och det finns stor risk att du utvecklar brist på återhämtning. En förutsättning är naturligtvis att du ser till att prioritera sömn, vila, avkoppling och andra återhämtande aktiviteter. I praktiken kan du dock inte alltid prioritera återhämtning under alla lediga dagar och därför är det också nödvändigt med längre ledighetsperioder – semester.

Så – min förhoppning är att alla ni därute som har möjlighet till semester, kan sakta ner lite på tempot redan nu, så att ni kan prioritera återhämtning, vila och sömn under den kommande ledighet ni har framför er.

 

GLAD SOMMAR!

 

Källa: Stressforskningsinstitutet SU

Topics: HRFramtidens arbetslivVälbefinnandeFör jobbsökandeFör företag