Skip to content

7 tips – Undvik stressen på din jobbintervju

Dekorativt foto av två personer som skickar en öppen jobbansökan med en dator.

Rådet ”du ska inte stressa över en anställningsintervju” hjälper inte alltid, men som tur är gör bra förberedelser det!  När du har förberett dig väl blir du mer avslappnad och trygg i intervjusituationen

Under förberedelserna inför en anställningsintervju har du redan varit i kontakt med det rekryterande företaget och kommit överens om intervjun. Du kan gratulera dig själv för du har redan kommit långt i rekryteringsprocessen och har bevisat din kompetens för det anställande företaget. 👏 

Innan en intervju

Vi har (nästan) alla varit med om en anställningsintervju någon gång. En anställningsintervju känns spännande, oavsett om det är ens första eller en av många. Det är dock bra att komma ihåg att lite spänning är normalt om du är genuint intresserad av jobbet. För mycket spänning och nervositet är meningslöst, men ibland kan du bara inte komma över det hur mycket du än försöker. Lyckligtvis finns det en lösning för att lindra spänningen: ”väl planerat är redan halvfärdigt”.   

”Ju bättre du förbereder dig, desto mindre nervös blir du och desto mer självsäker och avslappnad kommer du att vara när intervjudagen kommer.” 

Om du har samlat på dig erfarenhet av intervjuer, gå igenom dina tidigare intervjuer innan anställningsintervjun och fundera över hur det tidigare jobbsökandet gick och vad du lärde dig av det. Till exempel stötte du på en fråga i intervjun som du inte visste hur du skulle svara på, eller gjorde det dig upprörd att du glömde ta upp något viktigt? 

Checklista för förberedelse av intervju ✔️ 

  1. LÄR KÄNNA FÖRETAGET
    Ta en titt på företagets hemsida och eventuellt de senaste nyheter om företagets situation. Se även hur medarbetarstrukturen är i företaget. Det är viktigt att lära känna företaget så att du vet vad du söker dig till. 
  2. LÄS IGENOM ARBETSANNONSEN (IGEN)
    Gå innan intervjun igenom exakt vilka typer av uppgifter tjänsten har och vilken typ av medarbetare företaget söker. Kolla igenom annonsen för de absoluta villkoren och de saker som är fördelaktiga för den arbetssökande. Fundera på vilken av de saker som nämns i annonsen som passar dig och vad som fick dig att söka det jobbet. Fundera också på vad som inspirerar och motiverar dig i det företaget. 
  3. FÖRVÄNTA FRÅGORRNA – MEN VAR INTE RÄDD FÖR ÖVERRASKNINGARNA
    Fundera över de möjliga frågorna du kan få och förbered dig på att svara på dem. Ofta ställs i en intervju frågor om till exempel den arbetssökandes styrkor och utvecklingsområden. Du bör också komma ihåg att även om du inte har ett direkt svar eller erfarenhet av något (till exempel att förbereda en budget), är det viktigaste att du svarar – intervjuaren kanske ser hur du reagerar i en svår situation. 
  4. TÄNK INNAN PÅ VAD DU VILL FRÅGA REKRYTERAREN
    Detta visar att du är genuint intresserad av företaget och jobbet i fråga. Allmänna ämnen av intresse är saker som rör teamet och arbetskulturen – du kan också överraska intervjuaren med dina egna frågor! 
    Det är också alltid bra att tänka på ditt löneanspråk i förväg om lönen inte har annonserats i platsannonsen.
  5. BYGG EN PORTFÖLJ
    Portföljen innehåller ofta arbetsintyg, diplom och arbetsprover. Dessa frågas det om allt mindre nu för tiden, men du bör vara beredd på att visa dem genom att ta med dig dom till intervjun. Ofta kan just arbetsprover göra positivt intryck på intervjuaren. 
  6. FÖRBEREDA DIG UTÅT SETT 
    Välj kläder till intervjun som du känner dig bekväm i för den aktuella anställningsintervjun. Se till att du utåt sett är välvårdad och utvilad.  
  7. VAR PÅ PLATS I TID
    Kontrollera platsen för intervjun och se hur du kan komma dit i tid. Utöver detta kontrollera namnet och uppgifterna på den person du ska träffa. Du kan leta upp mer information om personen till exempel på Linkedin.


I själva anställningsintervjusituationen var artig, ärlig, öppen och glad och betona din egen personlighet, kompetens och styrkor för uppgiften i fråga. Tro och lita på dig själv, så kommer du att övertyga intervjuaren med ditt eget självförtroende. Så här lämnar du ett gott första intryck av dig själv – det kommer de att komma ihåg! 

Arbetsliv Söka jobb

Sök