Plötsligt händer det – ”tre tips på hur du som nyexaminerad klarar dig i jobbsökandets djungel”

barona_söka_ditt_första_jobb.pngAtt söka jobb för första gången efter avslutad utbildning kan kännas väldigt svårt och frustrerande. Det ligger nära till hands att vilja kasta in handduken efter att man för tionde gången får det där ”tack men nej tack” mailet. I den bästa av alla världar hade det funnits en manual som gällde i alla sammanhang och för alla människor. Eller om en instruktionsbok känns något 90 tal så varför inte en Youtube ”tutorial” innehållandes den magiska formeln.

Tyvärr ser verkligheten något mer komplex ut och det finns ingen evig sanning som gäller i alla situationer. Min erfarenhet är däremot att det finns viktiga aspekter att tänka på och beteenden som fungerar bättre än andra. I detta blogginlägg kommer jag att dela med mig av mina ”do’s and dont’s” vid jobbsökande.

Ingen evig sanning som sagt men helt klart tips värda att ha med sig i ryggsäcken.

”Rannsaka dig själv”
En av förmånerna med att arbeta på ett bemannings- och rekryteringsbolag är att man arbetar med en bred klientbas. Vilket innebär att man rekryterar till väldigt många olika typer av jobb. Alltför ofta ser jag namn som återkommer i rekryteringsprocesser för helt olika tjänster. Man ska självklart vidga sina vyer men när Kalle Kula både sökt jobbet som administratörsassistent och gruppchef ger det mig ett oseriöst intryck. Så innan du ger dig ut i jobbsökandet är det viktigt att du har rannsakat dig själv och har en klar tanke på vad du egentligen vill. Särskilt om du söker jobb inom en bransch där arbetsplatserna och tjänsterna är oändligt många.

När jag själv för några år sedan som nyexaminerad student letade efter mitt första riktiga jobb fick jag tipset om att skriva ner fem saker som jag ville arbeta med, fem bolag som intresserade mig samt fem krav som inte var förhandlingsbara för min del. Det gjorde att jag fick en klarare bild av vad som fanns och vad jag ville. Plötsligt var tusen jobb femtio. Efter lite ytterligare funderande var jag nere på tio. Jag sökte alla tio. Fick 5 ”tack men nej tack” mail. 3 hörde aldrig av sig. Men så ringde dem och ville boka in en intervju på två av dem jobb jag hade sökt.

”Be the nerd”
Så nu har du en inbokad intervju, viktig milstolpe men du har en lång väg kvar att gå. Det är nu det riktiga arbetet börjar.

Mitt tips: Läs på, läs på och återigen läs på! Det är viktigt att du läser på om tjänsten som du sökt, personen du träffar samt bolaget du intervjuas för.

Gissa hur mina tankar går när jag direkt märker att den personen jag intervjuar tror att jag arbetar på bolaget som de sökt tjänsten på och inte hos de rekryterande bolaget. Eller hur mina tankar går när den jag intervjuar vet nästan lika mycket som mig om de bolaget jag rekryterar för. Gissa vem som imponerar mest?

Vi lever i en värld där information är oerhört lättillgänglig så i denna del finns det egentligen ingen ursäkt. Och här kommer vi tillbaka till att du måste ha rannsakat dig själv - du kommer inte hinna läsa på om alla de hundra bolag du sökt tjänst på men du har all tid i världen att läs på för dem tio som du sållat fram.

Mitt tips för dig: var inte rädd för att vara en ”nörd”! Att vara ”nörd ”i detta sammanhang är väldigt positivt.

”Imponera och låt dig imponeras”
Nu är du på intervjun och det pirrar lite i magen. Men du är väl påläst och kommer troligen att imponera på den som intervjuar dig. En ofta bortglömd del i detta är att jobbet även ska vara något som passar dig och inte bara tvärtom. Glöm därför inte bort att låta arbetsgivaren imponera på dig! Hur ser kulturen ut? Vem blir din närmsta chef? Vilka är dina kollegor? Ställ de frågorna du behöver få svar på för att ta reda på om de fem punkterna du skrev upp på din lista är uppfyllda eller inte.

Studier visar att vi spenderar närmare 50 % av vår vardag åt arbetsrelaterade sysslor (jobb, väg till och från jobb, umgänge med kollegor etc.) vilket innebär att det är otroligt fundamentalt att vi jobbar på en plats där vi också kommer trivas. Du kommer aldrig prestera bra på en arbetsplats där du inte trivs! Och du kommer definitivt inte imponera på intervjun om du inte själv har blivit imponerad.

Så hur gick det då för mig? Jag hade imponerat på det jobb som inte hade imponerat på mig och så tvärtom. Så det blev att rannsaka mig själv igen, ”nörda” mig lite ytterligare och imponera och låta mig imponeras på nytt. Det gick inte första gången men sen så gick det betydligt bättre.

Plötsligt hände det! Jag hade fått mitt första jobb! Jag hade tagit mig igenom jobbsökandets djungel.

Topics: Framtidens arbetslivFör jobbsökande

Nya Inlägg

Topics